Yogi Bhajan

Yogi on the road

  Roland Nahringbauer


  Verksam sedan 2005

 

En stor yogi

Yogi Bhajan, eller Harbhajan Singh Puri, föddes den 26/8 1929 i nuvarande Pakistan som då tillhörde Indien. Han utövade från unga år Kundaliniyoga, Tantrayoga och Gongmeditation under en mästare, Sant Hazara Singh. Yogi Bhajan blev själv mästare i Kundaliniyoga redan vid 16 års ålder. Han fördjupade sig även i andra yogaformer, som Hathayoga. Under flera år reste han runt och besökte olika mästare i Himalaya. Ibland stannade han flera månader hos en mästare för att få lära sig ett enda yogapass eller en enda meditation. Som yogi utvecklade han siddhis, förmågor som uppfattas som övernaturliga. Men det var ödmjukhet och osjälviskt handlande som slutligen gav honom den andliga insikt som han sökte, efter att varje morgon innan soluppgången i fyra och ett halvt års tid ha skurat golvet i sikhernas Gyllene Tempel i Amritsar, Indien. 


Utbildning, arbete och familj

Under sin skoltid gjorde den storväxte Harbhajan bl a sig känd för sin kvicka vältalighet och sina idrottsliga framgångar. Han tog en examen i ekonomi, gifte sig 1953 och blev far till tre barn. I Indien blev Yogi Bhajan omtalad som yogi och healer och konsulterades ofta av människor som inte funnit hjälp på annat håll. Som läkarson kombinerade han gammal läkekonst från den yogiska traditionen med en praktisk medvetenhet om modern medicinsk vetenskap.  Han behöll sin inre yogiska disciplin då han försörjde familjen genom att arbeta som ekonom inom den indiska statsförvaltningen. Senare fick han arbete som tullofficer vid Palim International Airport.


Västerlandet kallar

På flygplatsen passerade en dag 1968 en kanadensisk man som uttryckte sin besvikelse över att inte ha lyckats hitta en yogi till universitetet i Toronto. Yogi Bhajan berättade om sin bakgrund och fick omgående en inbjudan.


Ödet slår till och "hippie goes yogic"

På vägen dit blev Yogi Bhajan av med allt sitt bagage och när han kom fram möttes han av nyheten att mannen som gett honom jobbet dött i en bilolycka. Han var ensam i väst, utan pengar, utan andra kläder än dem han hade på sig och utan jobb. Efter en kort tid i Kanada fick han en inbjudan att komma till Los Angeles och undervisa en helgkurs i yoga. Yogi Bhajan for dit och mötte den unga, sökande hippiegenerationen, många med drogproblem, som han började lära  Kundaliniyoga för att de skulle må bättre. Upplevelserna av högre medvetande, som de sökte med drogernas hjälp, kunde de få genom att praktisera den uråldriga vetenskapen Kundaliniyoga och samtidigt stärka kroppens organ och nervsystem, istället för att bryta ner dem med droger.


Kundaliniyogan får allt större spridning

Tidigare hade Kundaliniyogan genom årtusenden förts vidare från mästare till några få utvalda elever. Yogi Bhajan ändrade på detta med besked när han öppet började undervisa alla intresserade och redan från starten deklarerade: "Jag har inte kommit för att samla lärjungar, utan för att träna lärare som är tio gånger bättre än vad jag är".


Under många år reste han runt i världen och utbildade människor till lärare i Kundaliniyoga, människor som sedan utbildade nya lärare, o s v. 1980 erhöll han en doktorsgrad i psykologi, efter forskningsarbete om mänsklig kommunikation. Med sin djupa andliga kunskap och visdom har han blivit känd för sin vilja att föra samman olika religiösa traditioner och andliga discipliner för att skapa fred och ömsesidig förståelse.


I mer än trettio år har Yogi Bhajan utbildat och inspirerat, och han har skrivit ett trettiotal böcker. Teknikerna presenteras i mer än tvåhundra andra böcker och videos.


Efter att ha kommit till Amerika använde han framgångsrikt kundaliniyogan mot sjukdomar och problem som plågar det västerländska samhället. Han har utvecklat program för behandling av drogmissbruk, mot nikotinberoende, alkoholism, stress och utbrändhet. Yogi Bhajan har också varit en förespråkare för vegetarisk kost och ekologiska livsmedel, engagerat sig för att höja kvinnors självkänsla och introducerat yogan som en del av fängelsevården. Han startade flera företag där det mest kända är Yogi Tea®, som gör ekologiska teér som du kan finna i de flesta hälsokostbutiker.


Han grundade organisationerna 3HO - Healthy, Happy, Holy Organization och The International Kundalini Yoga Teachers Association, för att stödja spridningen av kundaliniyogans ovärderliga kunskap vidare över hela världen.


Yogi Bhajan lämnade sin fysiska kropp hösten 2004, men lever vidare genom sin undervisning. Som yogi kände han sig hemma i alla sammanhang och med alla människor. Han delade med sig och inspirerade med mycket humor och kärlek. Ämnena för hans klasser var många och varierande men de förmedlade alltid en upplevelse av förhöjt medvetande till de närvarande.


Länkar till mer läsning:

www.3ho.org

www.kundaliniresearchinstitute.org


Vill du ta del av kunskapen Yogi Bhajan lämnade efter sig?

Aktuella klasser mm hittar du här.


Välkommen!KONTAKT

Roland Nahringbauer

Internationellt Certifierad Kundaliniyogalärare, level 1 & 2  Teacher Trainer


Verksam i Uppsala sedan 2005


roland@yogiontheroad.se

073 - 80 78 317

PG 43 17 75 - 6


NYHETSBREV

Säg till om du vill ha aktuell

info via mejl!

Kontakt.

Copyright © All Rights Reserved